Tips voor wassen, droger en koelen.

Was minimaal een keer per maand op 95 graden met wasgoed, het voorkomt vuilaanslag in de machine. Gebruik bij de lange en/of hete wassen poeder, dit voorkomt vette aanslag in de machine. Als u wel eens bruin/grijze vlekken in de was heeft gebruikt u waarschijnlijk alleen maar vloeibaar wasmiddel, en/of wast u het meeste op lage temperaturen. Dit is niet goed voor de machine, het vet van het wasmiddel en het vuil van het wasgoed blijven achter in het apparaat en veroorzaken een vieze laag die op een gegeven moment los gaat laten, en zo ontstaan rare vlekken in de was. De oplossing is veel vaker heet wassen, bijvoorbeeld de handdoeken, theedoeken, dweiltjes en beddengoed. En natuurlijk ook poeder gaan gebruiken.

Wasdrogers hebben best veel onderhoud nodig, niet door ons maar wel door u. Als u een condensdroger heeft moet u een keer in de maand de condensor schoonmaken. Vergeet niet na iedere droogbeurt het filter in de deur schoon te maken!! De condensdroger moet in een goed geventileerde koele ruimte staan. Een afvoerdroger heeft moet u natuurlijk ook na iedere droogbeurt het deurfilter schoonmaken, maar vergeet ook niet om de uitvoer naar buiten een keer per jaar na te kijken. En bij een dakdoorvoer zeker 2 keer per jaar de dakdoorvoer goed schoonmaken. Dit voorkomt onnodige storingen en de kans op brand. Maak 1x per maand de het filtergaas eens schoon met een vloeibare ontkalker.

Hang altijd een rookmelder in de ruimte waar de apparaten opgesteld staan.

LAAT HET HIER NIET OP UITDRAAIEN !!!!

Laat uw vaatwasser 2 tot 3 keer per jaar met een vaatwasmachinereiniger draaien. Dit voorkomt nare luchtjes en uw machine gaat langer mee. Gebruik bijna altijd een programma van 65 graden of hoger om vervetting tegen te gaan, spoel de vaat bij zogenaamde "Auto” programma’s niet te veel af onder de kraan, anders gaat de machine altijd naar de laagste themperatuur. Waspoeder geeft betere resultaten dan tabletten. De waterhardheid heeft effect op het droogresultaat van uw vaatwasser.
U kunt bij uw waterleidingbedrijf opvragen wat de waterhardheid van het leidingwater bij u thuis is.
Als de hardheid van het water bij U thuis hoog is, dan betekend dat er veel kalk in het water aanwezig is. Dan zijn 3-in-1 tabletten niet voldoende.
Dit heeft vervolgens effect op het droogresultaat. U kunt dit oplossen door naast het gebruik van 3-in-1 tabletten een glansspoelmiddel te gebruiken.
Glansspoelmiddel verlaagt de oppervlaktespanning van het water, waardoor het makkelijker door de lucht wordt opgenomen.
Het water loopt dan beter van de vaat af, waardoor de vaat sneller droogt.


Zorg er altijd voor dat huishoudelijke apparaten zijn aangesloten op een goed geaarde wandcontactdoos of badkamerschakelaar. Tevens moeten de apparaten geplaatst staan in een goed geventileerde ruimte. Deze ruimte moet ook vorstvrij zijn. Ook is het erg belangrijk dat een huishoudelijk apparaat goed stabiel, recht en op een deugdelijke stevige ondergrond staan. ( Steen – Beton)

Vriezers moeten voor een goede werking 3 á 4 maal per jaar goed ontdooid worden anders komt er te veel ijs- of rijpvorming in de kast en vriest hij minder goed en gebruikt meer energie. Dit geld ook een vriezer die gekombineert is met een koelkast. (de koelkast ontdooit wel vanzelf maar de vriezer niet.)

Voor NoFrost kasten geld dit niet, deze ondooien zelf, maar het is hier belangrijk om alle vochthoudende producten in de koelkast goed af te dekken, dit vocht kan de vriezer verstoren, door dicht te laten vriezen.

Tips over Zeepgebruik in uw wasautomaat  en over Vetluis.

 

De huidige moderne apparaten gebruiken veel minder water en energie in verband met

besparing van het milieu. Bij oudere apparaten vulde de machine zichtbaar tot het midden

van het deurglas (gem.120 -150 ltr per was) , de door de zeep fabrikanten voorgeschreven dosering op de verpakking was hierop gebaseerd. Echter de moderne elektronische gestuurde apparaten nemen beduidend minder water en niet meer zichtbaar tot het deurglas.(gem 50-60 ltr per was)

Doordat er minder water wordt gebruik moet er ook minder zeep worden gedoseerd,

standaard 1/3 van wat u gewend was te doseren.

Of beter één à twee eetlepels zeeppoeder/vloeibaar is in de meeste gevallen meer dan voldoende

om u was goed schoon te krijgen. Houd wel rekening met de hardheid van het water,

raadpleeg hiervoor het waterleidingbedrijf.

 

Door het gebruik van te veel wasmiddel kunnen onderstaande problemen ontstaan:

 

1) Wasautomaat stinkt/ruikt muf!

2) Apparaat centrifugeert soms wel soms niet!

3) Veel schuimvorming!

4) Witte vlekken/strepen!

 

Een van bovengenoemde klachten wordt in veel gevallen veroorzaakt door onbedoeld te

veel zeepgebruik (soms in combinatie met wasverzachter) en het wassen op lage

temperaturen. Hierdoor ontstaat sludge/drab vorming in de machine welke genoemde

klachten in veel gevallen kan veroorzaken.

Oplossing: Inwendig reinigen van de machine!

In het geval u één van bovengenoemde klachten herkent, raden wij u aan eerst de

navolgende handelingen te doen voordat u een beroep gaat doen op de servicedienst.

U kunt de machine op onderstaande manier reinigen door een machinereiniger aan te

schaffen bij de monteur.

Voeg daarbij een paar oude lappen/kledingstukken (dit om te zorgen dat het water

voldoende door de machine wordt verdeeld) en kies een programma witte was zonder

voorwas van 90 graden. Laat het programma geheel uitdraaien. Desnoods enkele malen

herhalen. In 95 % van de gevallen zullen uw klachten zijn verdwenen.

Het is verstandig deze reiniging/onderhoud tenminste om de twee of drie maanden te

herhalen, zeker als u niet of weinig op 90 graden wasprogramma’s draait.

Onderhoud van uw machine is zeer belangrijk en voorkomt ook voortijdige problemen met de lagers van het apparaat!

 

Bruine Vlekken na het Wassen

Vlekken in wasgoed: waterkwaliteit of ...planten?

Af en toe ontvangen wij een klacht over bruine vlekken in het wasgoed die ontstaan tijdens het wassen van ogenschijnlijk vlekkeloze kleding in de wasmachine.

Een voor de hand liggende oorzaak is zogenaamd bruin water dat kan optreden als er opeens veel water word afgenomen waardoor de stroomsnelheid in een leiding erg hoog wordt: Bijvoorbeeld bij brand, lekkage, een extreem hoog verbruik op een zomerse dag of bij werkzaamheden aan het waterleidingnet.

Daarbij kunnen roestdeeltjes, die op de bodem van de leiding liggen, opwervelen en in de wasmachine

terechtkomen. Bij normale omstandigheden is hier echter geen sprake van.

Wanneer dergelijke roestdeeltjes in het water voorkomen, kan deze verkleuring of vlekken in het wasgoed tot gevolg hebben. Bij bruine/grauwe verkleuring van het wasgoed adviseren wij u om de was nat te houden en nog een keer te wassen met een biologisch wasmiddel dat geschikt is voor de machinewas. Een wasmiddel dat goed werkt is bijvoorbeeld Biotex Blauw.

In de meeste gevallen is het probleem daarmee verholpen. Mocht dit niet het geval zijn, zet dan het

wasgoed 24 tot 36 uur in een wijnsteenzuuroplossing: 150 gram per 10 liter water en spoel vervolgens het wasgoed goed met water na en was opnieuw op de gebruikelijke wijze. Wijnsteenzuur is bij de drogist of apotheek verkrijgbaar en is voor kleding en milieu onschadelijk.

Is de was al droog geworden en er zijn nog enkele (rood)bruine roestvlekken overgebleven, dan kan een vlekverwijderaar voor roest "Vlek weg" van Sorbo een oplossing bieden.

Let op! Soms ontstaan roestvlekken alleen door het contact met een metalen voorwerp. Dit gebeurt

bijvoorbeeld als ritssluitingen, metalen knopen, paperclips etc. met het wasgoed worden mee gewassen of als het wasgoed na het wassen in aanraking komt met een roestig voorwerp zoals machineonderdelen (binnentrommel, deursluiting) die roestvorming vertonen.

Planten zijn een andere mogelijke oorzaak van bruine vlekken. Wie bijvoorbeeld Blauwe regen (Wisteria) heeft gesnoeid, kan ongemerkt sap van deze plant op zijn kleding hebben gekregen. Op zich is het sap kleurloos, maar tijdens het wassen kunnen door enzymwerking of oxidatie, zichtbare, bruin gekleurde vlekken ontstaan. Onder invloed van deze processen worden de kleurloze uitgangsstoffen die in het sap van de Blauwe,regen aanwezig zijn omgezet in gekleurde verbindingen. Ook andere planten kunnen hetzelfde effect hebben, zoals de verfplanten die net als Blauwe regen tot dezelfde familie van, de vlinderbloemigen (Leguminosae) behoren.

Enkele voorbeelden van verfplanten zijn: verfbrem (Genista tinctoria), honingboom (Sophora japonica), campechehout of blauwhout (Haematoxylum campechianum), en Indigofera soorten. Deze laatste waren vroeger zeer belangrijk als leverancier van de verfstof - indigo.. '

Andere bekende vlekkenveroorzakers zijn de hopplant (Humulus), diverse aronskelken (Zantedeschia) inc1usief een winterbloeiend wortelstokgewas (Zantedeschia Aethiopica) en vlinderstruik (Buddleja).

Het is heel goed mogelijk dat ook andere planten derge1ijke verschijnselen veroorzaken.

Als men niet zeker weet of de bewuste vlek door een bepaalde plant wordt veroorzaakt kan een simpele proef een uitkomst bieden. Knip een tak (of een steel) van de verdachte plant af en wrijf met de uiteinden langs een wit, katoenen lapje. Droog het lapje met het opgebrachte kleurloze sap en was het vervolgens op de gebruikelijke manier. Is na de wasbeurt het witte lapje bezaaid met bruine vlekken dan is de boosdoener bekend.

Vlekken veroorzaakt door planten zijn meestal zeer hardnekkig en kunnen met geen enkel middel

verwijdert worden. Ze treden op in de kleding zowel gewassen in de wasmachine als met de hand. De

enige remedie is oude kleren dragen bij bet snoeien en zulke planten ook na het snoeien een poosje

mijden, want snoeiwonden kunnen sap blijven produceren.

 

 

   

Vetluis rukt op

Steeds meer wasmachines vervuild met vetluis, VLEHAN geeft tips ter bestrijding

Zoetermeer, 18 december 2008 – Vetluis is een steeds vaker voorkomend probleem bij wasmachines. De oorzaken: toenemend gebruik van vloeibare wasmiddelen, het gebruik van teveel wasmiddel per wasbeurt en lagere wastemperaturen. Stinkende was en wasgoed met bruine vlekjes en strepen zijn dan het gevolg van aanwezige vetluis. VLEHAN, dé brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van elektrische huishoudelijke apparaten, constateert een toename van consumentenvragen bij haar leden over deze klachten en geeft daarom tips om vetluis voor altijd uit te roeien.

Vetluis, ook wel wasluis genoemd, is geen levend wezentje. Het is een zeepbacterie die op den duur bruine en/of grijze strepen veroorzaakt en de wasautomaat vervuilt. Vetluis kan ook in de slangen van de wasmachine komen en de waterniveauregeling van slag brengen. De zeepbacterie is vaak te herkennen aan de geur uit de machine, de grijzige drab langs de rand van de trommel of aan het feit dat de was minder goed schoon wordt.

Hoe krijgen consumenten de vetluis uit de wasmachine? Als huishoudens veel op 30 of 40 graden Celsius wassen, wordt aanbevolen de wasmachine zelf eens in de drie maanden preventief te reinigen. Door bijvoorbeeld de machine op 90 of 95 graden Celsius te laten draaien met 1 liter azijn  en wat (oude) doeken dit om het water goed door de kuip te verdelen. Een andere optie is de machine eens per maand een was te laten draaien op 90 of 95 graden Celsius, bijvoorbeeld met witte handdoeken of lichtgekleurd beddengoed. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat vet en bacteriën eenvoudig worden verwijderd en niet in het wasgoed terechtkomen. Daarnaast wordt aangeraden de zeeplade en de afvoerpomp regelmatig schoon te maken.

"Veel mensen draaien tegenwoordig geen kookwassen meer doordat de technologie voor wat betreft wasmachines en wasmiddelen zo met sprongen vooruit is gegaan, dat dit niet meer nodig is”, zegt Jeroen de Roos, directeur van VLEHAN. "Met deze informatie willen we nu de bestrijding van vetluis onder de aandacht brengen. Zo zijn consumenten verzekerd van een schone, fris ruikende was en een energie- en waterbesparende wasmachine.”

Over VLEHAN

VLEHAN is dé brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van elektrische huishoudelijke apparaten – grote en kleine. VLEHAN behartigt de collectieve belangen in gezamenlijke projecten ten opzichte van overheid en politiek, consumentenorganisaties, pers en publieke opinie. VLEHAN is actief lid van de Europese koepelorganisatie CECED.